Site icon Оголошення Харків

Книги про харчування, які змінять погляд на їжу

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

Доводиться постійно боротися із зайвими кілограмами? Тренуєтеся, але видимих результатів немає? Можливо, винне неправильне ставлення до їжі. Десять книжок про харчування, представлені в добірці, змусять змінити погляд на їжу.

Сьюзан Клейнер. «Спортивне харчування переможців» (1998)

Клейнер має докторський ступінь у галузі харчування. Вона вважається одним із провідних фахівців у сфері спортивних дієт. Її практична програма допомогла багатьом людям. На Goodrea ds цю книгу оцінили на 3,93 бала.

Авторка доводить, що існуюча майже три тисячі років думка, згідно з якою атлетам потрібен лише білок, помилкова. У реальності для гарного результату необхідний більш різноманітний раціон. Про те, чим саме слід доповнювати м’ясо, Клейнер розповідає доступно і зрозуміло.

У рецензії доктора Тоні Бутагі зазначено, що книга Клейнер досі не втратила актуальності, оскільки поєднує в собі перевірену наукову інформацію, практичні поради та дієві схеми харчування.

Майкл Поллан. «На захист їжі: маніфест їдця» (2008)

Критик Джанет Маслін назвала книгу жорстким, дотепним, переконливим спростуванням тези про те, що в їжі важливий не смак, а поживність. Користувачі порталу Goodreads поставили книзі 4,06 бала.

Книга Поллана закликає їсти те, що подобається, незважаючи на жирність, солоність і наявність холестерину. Бажано робити акцент на рослинні продукти і обмежувати порції до розумних меж.

Автор наочно показує, що робити з харчуванням, як вдумливо вибирати продукти і які з них збагатять життя. За допомогою книги читач не лише зрозуміє, як бути здоровим, а й поверне задоволення від їжі.

Керолін Стіл. «Голодне місто. Як їжа визначає наше життя» (2008)

Книга, яка принесла Стіл премію Королівського літературного товариства Джервуда, на Goodreads отримала оцінку 4,09. Британська письменниця Гіларі Сперлінг зазначає, що «Голодне місто» — це зловісне продовження «Скотного двору» Орвелла, сюжет якого абсолютно реалістичний.

У книзі допитливий читач знайде цікаву розповідь про схеми забезпечення мегаполісів їжею. Принагідно автор зупиняється на проблемі напівфабрикатів, марнотратства та залежності від харчових корпорацій, які виробляють неякісні продукти.

Дізнавшись про гігантські зусилля, необхідні для забезпечення їжею міського населення, про те, який вплив вони чинять на природу, важко дивитися на полиці супермаркетів по-старому.

Девід Кесслер. «Ще шматочок! Як взяти під контроль звірячий апетит і перестати постійно думати про те, що пожувати» (2009)

Автор цієї книги про їжу обіймає нині посаду головного наукового співробітника групи реагування на COVID-19, організованої Білим домом. У минулому працював в Управлінні з контролю за продуктами і медикаментами. Кесслер нагороджений Академією наук США 2001-го медаллю суспільного добробуту. Його книга отримала на Goodreads 3,67 бала.

Ліндсі Лейтон з The Washington Post пише, що розроблена і наведена в книзі теорія вражає. За версією Кесслера, їжа, що містить багато жиру, цукру або солі, змінює структуру біохімічних процесів, що протікають у мозку. Саме ці трансформації й примушують людину системно переїдати.

Використовуючи інтерв’ю відомих медиків і джерел, які працювали в харчовій промисловості, Кесслер публікує шокуючу розповідь про те, як людство втратило контроль над своїм раціоном, і пояснює, що на практиці треба робити людям, які бажають позбутися зайвої ваги або не дозволити їй утворитися.

Девід Перлмуттер. «Їжа і мозок» (2013)

Девід Перлмуттер — це відомий американський лікар, якого Інститут функціональної медицини США 2002-го нагородив The Linus Pauling Award, а Національна асоціація харчових продуктів — Annual Awards Past Winners 2006-го. Книжка Перлмуттера на Goodreads отримала 3,89 бала.

«Їжа і мозок» одразу здобула велику популярність. Вона перекладена 34 мовами і видана сукупним тиражем 1,5 мільйона. У книжці розповідається, як вуглеводи безпосередньо стимулюють мозок і викликають залежність, чому жир як джерело енергії має кращий вигляд.

Автор доводить, що низьковуглеводна дієта чинить найсприятливіший вплив на когнітивні здібності. Безсумнівна перевага книги — велика кількість практичних порад і рецептів, які враховують описаний автором підхід до харчування.

У рецензії Publishers Weekly вказується, що Перлмуттер запропонував читачам зручну і нескладну модель, яка дозволяє змінити своє ставлення до вуглеводів.

Майкл Мосс. «Сіль, цукор і жир. Як харчові гіганти посадили нас на голку» (2013)

Мосс нагороджений Пулітцерівською премією і Gerald Loeb Award. В інтерв’ю Time автор сказав, що хотів показати людям, як їх обманює харчова індустрія. Оцінка твору на Goodreads склала 3,98.

Демонструючи приклади з практики таких великих компаній, як Coca-Cola, Nestle, Frito-Lay і багатьох інших, авторка показує, як заробляються гроші на здоров’ї людей.

Спочатку хіміки створюють смаки, що стимулюють «точку насолоди» в мозку. Потім починають працювати маркетингові схеми. Вони змушують споживача витрачати гроші на їжу, відмова від якої зробила б його здоровішим.

Джонатан Бейлор. «Розумні калорії: як більше їсти, менше тренуватися, схуднути і жити краще» (2013)

Книга стала бестселером за версією The New York Times. Її оцінка на Goodreads — 3,86 бала. У рецензії Publishers Weekly йдеться, що колишній виконавчий директор Microsoft Бейлор у книзі пропонує зайнятися найприємнішою справою — їсти, не побоюючись ожиріння.

Автор вказує, що ефект у довгостроковій перспективі забезпечується не обмеженням калорійності, а зміною якісної складової раціону. Бейлор пояснює, що одні продукти допомагають відновлювати тканини, інші — підвищують когнітивні функції, треті — прискорюють метаболізм, а четверті — трансформуються в жирові відкладення.

При цьому вага у кожної людини індивідуальна. Ба більше, тіло саме вирішує, якою їй бути і, відповідно, регулює все гормонами.

Представлена в книжці схема показує, які продукти допомагають контролювати вагу, коли їх слід їсти і як довго необхідно тренуватися для отримання ідеальних результатів за мінімальних часових витрат.

Світлана Броннікова. «Інтуїтивне харчування. Як перестати турбуватися про їжу і схуднути» (2015)

На порталі Goodreads книзі поставлено оцінку 4,18. Її авторка Світлана Броннікова закінчила МДУ і отримала диплом психолога. У 2000 році вона стала кандидатом наук, захистивши дисертацію з клінічної психології.

Автор розповідає, що всі труднощі з позбавленням від зайвих кілограмів виникають через нерозуміння природи набору ваги. Простіше кажучи, людина починає боротися з симптомом, тобто ожирінням, нічого не роблячи з головною проблемою. Проблему ж усуне тільки пошук причини, через яку людина переїдає.

Броннікова пояснює, що людське тіло здатне саме вирішити, що їсти в даний момент і як багато їжі йому потрібно. Паралельно книга розвінчує більшість дієтичних міфів, спростовує ефективність ІМТ (індекс маси тіла) і розповідає про інші дивовижні речі.

Книжка Броннікової необхідна, щоб переломити ситуацію на самому початку, навчитися довіряти тілу і полюбити його.

Бі Вілсон. «Їжа. Відправна точка» (2016)

Беатріс Дороті Вілсон — британська письменниця, яка встигла створити п’ять книг про їжу. Вона веде колонку в The Wall Street Journal, яка називається «Застільні бесіди».

Мелані Райд, колумніст The Times, називає книжку розумним, провокаційним і наповненим новим змістом твором, що поєднує в собі психологію, історію, науку та мемуари. За словами Райд, книга живить розум замість того, щоб заперечувати тіло. Оцінка праці на Goodreads становить 3,88 бала.

Вілсон, базуючись на новітніх дослідженнях у психології, нейропсихології та дієтології, доводить, що харчові вподобання формуються під впливом багатьох чинників, серед яких домінує:

  • сім’я і культура;
  • стать і кохання;
  • регіон і клімат.

На реальних прикладах автор пояснює, чому те, як люди в дитинстві вчаться їсти, для багатьох дорослих стає катастрофічно неправильною звичкою. Водночас Вілсон показує, що не тільки в дітей, а й у дорослих є потенціал для формування здорових харчових пристрастей.

У книзі авторка розповідає, як сама навчилася легко ставитися до їжі і що робити тим, хто хоче наслідувати її приклад.

Ребекка Скрітчфілд. «Ближче до тіла. Як перестати мучити себе і почати жити без дієт і шкідливих звичок» (2016)

Книжка дипломованого дієтолога та фізіотерапевта Ребекки Скрітчфілд стала вельми популярною, що підтверджує її оцінка на Goodreads — 3,91 бала. У рецензії Publishers Weekly зазначається, що в «Ближче до тіла» авторка викладає дуже складні наукові ідеї простою мовою, зводячи їх до простих схем самовдосконалення.

Ребекка доводить, що не можна схуднути, не люблячи своє тіло. Вона пояснює, як себе полюбити, годувати і тренувати без голодувань, виснаження і самобичування. Усі її поради надзвичайно докладні, їх неважко застосувати на практиці.

Представлені в добірці твори розповідають про принципи здорового харчування, виробництво їжі та культуру її вживання. Прочитайте їх, щоб назавжди змінити свій погляд на їжу.

Дізнавайтеся про все першими

Підпишіться і дізнавайтеся про свіжі новини Казахстану, фото, відео та інші ексклюзиви.

You may also like

Как правильно использовать пушер

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

Сільвія Браун: біографія, передбачення, книги

Луїза Гей: біографія, погляди, книги та висловлювання

До чого сняться книги: тлумачення сновидінь

Exit mobile version