5 причин почати їсти вишню просто зараз

Їжа

robertss 05.09.2023 Article

На ринках і в магазинах з’явилася свіжа вишня, але зовсім скоро її сезон закінчиться. Розповідаємо, чому не варто обходити цю ягоду стороною саме зараз і чим вона корисна.

Вишня зміцнює імунітет

Безумовно, всі ми хочемо запастися вітамінами на рік уперед і переживаємо, як краще заготовити на зиму багаті на вітаміни ягоди. На жаль, ніяк. Під час нагрівання до 60-65 градусів більшість вітамінів руйнуються, зокрема й вітамін С, а це означає, що його немає ні у вишневому варенні, ні в компоті, ні в желе. Єдиний спосіб частково зберегти вітаміни — це шокове заморожування, але все одно рівень того ж таки вітаміну С у замороженій вишні буде набагато нижчим, ніж у стиглій — 1,7 проти 15 мг на 100 г продукту, відповідно (на відміну, наприклад, від чорної смородини, коли вітаміну С стає під час заморожування більше).

Тобто найкорисніше вживати в їжу саме свіжі ягоди: у них міститься 12% від добової дози вітаміну С, вітамін А (26% від денної норми), вітаміни Е, К і групи В, калій, кальцій і фосфор. Ці речовини забезпечують захист організму, зокрема й антиоксидантний.

При цьому не варто забувати, що кісточки вишні містять синильну кислоту, яка у великих об’ємах небезпечна для людини. Смертельною лікарі називають дозу — 50 ягід із кісточками!

Вишня подовжує молодість

Насичений темний колір вишневих ягід зумовлений наявністю природних пігментів антоціанів — флавоноїдів, що мають велику кількість корисних властивостей. Антоціани є потужними антиоксидантами, чинять протизапальну дію, захищають клітини від руйнування і подовжують їхню молодість. Також антоціани покращують захисні властивості кишківника, перешкоджаючи потраплянню токсинів у кров і зупиняючи хронічні запальні процеси, з якими пов’язують раннє старіння організму. Також вітамін С, що міститься у вишні, підтримує еластичність тканин, судин, шкірних покривів. Усі ці чинники сприяють подовженню молодості та гарному самопочуттю.

Вишня допомагає впоратися з артритом і подагрою

Вишня допомагає людям із ревматоїдним артритом і подагрою: зменшує болі в суглобах і знижує кількість нападів подагри (у 75% випадках). Причиною болю в суглобах є сечова кислота: коли порушений обмін речовин, вона погано виводиться з організму, концентрація кислоти в крові підвищується й утворюються солі сечової кислоти. У вигляді кристалів солі відкладаються в суглобах і в нирках. Речовини, що містяться в екстракті вишні, сприяють зменшенню кількості сечової кислоти в організмі. Концентрат вишні навіть застосовують у комплексі з ліками від подагри та артриту для ефективнішого лікування захворювань суглобів.

Вишня підтримує здоров’я нирок

За тим самим принципом вживання в їжу свіжої вишні допоможе уникнути виникнення каменів у нирках! Деякі речовини, наприклад, цитрати, що містяться у вишневому соку, допомагають сечовій кислоті розпадатися і перешкоджають тим самим утворенню піску і каменів у нирках. Вишня стимулює роботу нирок, прискорює обмін речовин, чинить сечогінну дію. Тільки йдеться, знову ж таки, саме про свіжу вишню, термічно необроблену.

Вишня допомагає заснути

Жменя стиглої вишні перед сном — чудове натуральне снодійне! Якщо іноді вам буває складно заснути, а сон ваш неглибокий і недовгий — вам може допомогти вишня. Ці ягоди сприяють виробленню гормону сну мелатоніну, який регулює наш внутрішній годинник і відповідає за стабільність циклу «сон-неспання»: у складі вишні є амінокислота триптофан, яка сприяє активнішому виробленню мелатоніну шишкоподібною залозою. Дослідження показали, що в людей, які приймали перед сном дві столові ложки натурального вишневого соку, природно підвищувався мелатонін у сечі на 15% і на 25 хвилин збільшувалася тривалість сну. До речі, мелатонін сприяє не тільки міцному і тривалому сну, а й захищає організм від стресів і передчасного старіння.

close